136-годишнината от рождението на  Владимир Димитров – Майстора ще бъде

...
136-годишнината от рождението на  Владимир Димитров – Майстора ще бъде
Коментари Харесай

136 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

 Снимка 136-годишнината от рождението на  Владимир Димитров – Майстора ще бъде маркирана в Кюстендил. На 1 февруари 2018 година в 12.00 ч. в Художествената изложба „ Владимир Димитров – Майстора ” ще се състои шестото издание на церемонията по връчване на Националната премия за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 година до края на 80-те години на предишния век, след което е възобновена през 2012 година Националната премия за живопис „ Владимир Димитров – Майстора ” е самобитен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му достижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „ Владимир Димитров – Майстора ”, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто самопризнание и тласък за българските създатели – връчването ѝ се трансформира в празник и събитие от национална големина.

От 2013 година насам с влиятелната премия са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Николай Майсторов. Името на новия лауреат на премията ще бъде оповестено на публична гала в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията. Живописните платна на проф. Николай Майсторов под мотото „ 100 икони по 100 сонета ” ще бъдат експонирани в зала „ Стоян Венев ”.

В залите на галерията присъстващите на събитието ще могат да прегледат и представителната непрекъсната експозиция с произведения на Майстора, както и галерия живопис на кюстендилския художник Димитър Стоименов (1931-1979).

В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща-музей „ Владимир Димитров – Майстора ” в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото, възприемано от Майстора като „ Столицата на парадайса ”. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР